LET OP !

Koop aub geen pup bij een brood fokker.

De hond moet ! gechipt en geregistreerd staan.

Iedere fokker van honden met of zonder stamboom moet een UBN nummer bezitten.

Anders worden de pups niet gechipt en ingeënt !!!

 

 

De Border Collie is een actieve werkhond.

 

Als uw wens is, alleen maar een gezellige huishond, dan moet ik u teleurstellen.

Daar is hij niet geschikt voor.

Alleen dat blokje om en op de bank hangen.

 

Men moet iets doen met deze alles doener, anders heeft u een probleem.

Naast lich. actief zijn, ook geestelijk lekker geprikkeld worden. Dat kan van alles zijn.

Vanaf 1 jaar: fly-ball, Agility[ behendigheid] , gehoorzaamheid, Obedience, speuren, schapendrijven, doggy dance.....enz.

Het verschil van mijn werklijn en mijn showlijn zit hem in het in aanleg goed kunnen schapen drijven.

Voor de rest zit er geen verschil, kwa karakter in.

Kwa bouw is de show border collie meestal [ niet altijd] , iets zwaarder gebouwd heeft meestal iets meer vacht en betere hoekingen ect.

 

De "show border collies" van mijn kennel zijn zeker geen mooie "Barbie poppen".

Maar actieve leergierige slimme spontane lieve honden.

Een border collie is geen hond voor iedereen, beginnelingen die voor het eerst een hond nemen, raad ik de border collie dan ook sterk af.

 

Je moet hem- haar een actief leven aanbieden.

 

De border collie behoort in de rasgroep indeling van de FCI, groep 1, Herdershonden en Veedrijvers.

 

Hoofd en schedel: De schedel is breed zonder achterhoofdsknobbel. Wangen niet vol of rond. De neus wordt smaller naar de neus toe en is krachtig. Schedel en neus zijn ongeveer even lang. Neus is zwart met goed ontwikkelde neusgaten. Duidelijke stop. Ogen zijn ovaal en staan ver uit elkaar en hebben een verstandige en zachte uitdrukking.

De oren zijn middelmatig dik en groot, tamelijk ver uit elkaar geplaatst, half opgericht gedragen [tip oren] of recht op staand oor [prikoren]  en zeer beweeglijk. De binnenkant van het oor is goed behaard. Schaargebit, waarbij de tanden recht in de kaak geplaatst moeten zijn. Staart: is matig lang en reikt minstens tot het hakgewricht (sprong). Laag aangezet en bevederd. Punt wijst omhoog. De staart wordt niet over de rug gedragen.

Voeten: Ovaal met dikke voetzolen. De voetzolen moeten onverslijtbaar zijn. Nagels kort en sterk. Beharing: Lang, halflang of kort en weersbestendig

Schofthoogte: Reu: circa 53 cm . Teef: iets kleiner.

 De aard: Trouw , schrander, enorme will-to- please, gehoorzaam en goed te trainen, actief , kortom een hond voor een actieve en sportieve baas [gezin] !

 

 

Wat maakt dit hondje nu zo aantrekkelijk ?

 

Border collie en zijn karakter.


De Border Collie is een eersteklas werkhond, befaamd door het hoeden van schapen en ander vee. 

Naast dit werk waar hij oorspronkelijk voor gefokt was, zijn de border collies ook meester in alle honden sporten.

Ze zijn het intelligentste honden ras ter wereld.

wat dan ook dito verantwoordelijkheid vraagt van zijn baasjes.

Ze moeten goed opgevoed worden.

Hun intelligentie is ook gelijk hun moeilijkheid.

Ze leren snel.

Maar ook snel verkeerde dingen.

Ze zijn lief, aanhankelijk, sociaal.

 

De oorsprong.

De  Border Collie komt oorspronkelijk uit Engeland en Schotland. Border  collies hebben de eigenschap om op een gecontroleerde manier, zonder blaffen maar met de kracht van hun ogen [ Eye ] vee te drijven en te hoeden. Om precies het vee daarheen te brengen waar het baasje zegt waar het heen moet.

De precieze oorsprong van onze border collies is in het duister gehuld.

Er zijn er die beweren dat ze een kruising zijn van Romeinse drijvers honden en Finse spits honden.

 

Waar is de Border Collie vandaan komt?

Eeuwenlang werden honden gebruikt om voor de herder te hoeden van zijn vee / schapen.

De Border Collie is ontstaan in Northumberland op het Schotse / Engels grens.

De grootste passie van de meest border collie's is het hoeden van een kudde schapen. Maar ook Agility, fly-ball, gehoorzaamheid, Breiten - sport 'vind je deze top honden. Ook in geleidehonden, jacht, sledehond racen, militaire en bescherming vind deze prachtige hond leuk.

 "De Border Collie [schapen], werkt zeker en snel en in stilte, hij drijft met een nauwe stap en beheersing als hij is opgeleid, kijken met een streng oog [ eyen] ,zijn buik over de grond in sluipstand.

Het concept van de "raszuivere" hond, de hond ingeschreven in het kennel reg. is pas  afkomstig vanaf de negentiende eeuw. Voor die tijd, mensen fokten de honden voor hun eigen doeleinden. Als de pups hadden een tweeledig doel. Ze werden gehouden voor zowel jacht als hoeden beweiden van kuddes.

Honden werden niet gesteriliseerd of gecastreerd, en liepen gewoon los of aangeketend. Rassen waren dus gemengd volgens keuze van eigenaars gekruisd. Zelfs na de vorming van de ISDS (International Sheep Dog Society) en het stamboek voor Border Collies, werden honden toegelaten met het enige criterium van als ze maar konden  werken wat ze dan moesten laten zien- bewijzen. Kwaliteit van werkhonden is altijd belangrijker geweest dan "genetische zuiverheid." We hebben geen gegevens van alle honden die de vorming gaf onze moderne Border Collie, maar we kunnen een aantal conclusies te trekken uit genetische eigenschappen die nog in het ras aanwezig zijn.

In de Middeleeuwen werd een soort spani´┐Żl gefokt, de voorvader van een aantal van onze moderne spaniels, die van nature zou kruipen, wanneer het gelegen spel. Hunters hadden geen zeer nauwkeurige wapens kleine vogels op een afstand uit te voeren, ze zouden een net over de hurkende hond en de vogels gooien om zo de vogels te vangen hebben gebruikt. Dit "instinct" te hurken is waarschijnlijk de oorsprong van de Border Collie kruising. Ooit eens gekeken naar de kleur patronen op een Springer Spaniel? Het is nog steeds aanwezig in de Border Collie.

Later werd de setter of pointer ontwikkeld, met dito gedrag. De jachtinstinct van de primitieve hond werd geremd, de hond zou stoppen, blijf terug, en wijzen op zijn prooi in plaats van te vallen en te doden. Er is weinig twijfel dat dit de oorsprong van "oog- eyen " in de Border Collie heeft bewerkstelligd. Dit sterke oog in deze honden die weigert om op te staan, zijn schapen te verplaatsen is niet anders dan de vogel-  hond die "fervent op punt"bevriest.   De oorspronkelijke kruis van vogelhond / herdershond misschien per ongeluk geweest, kan het zijn een zoektocht naar de multi- inzetbare hond dit te weeg bracht. Wat de reden ook is, dit gedrag, toegevoegd aan de herdershond, mogelijk een betere werkhond - een die zeer effectief en gemakkelijker bij de schapen dan de oude stijl die waarschijnlijk schapen verplaatst door te blaffen en bijten.

We weten dat de Gordon Setter is ontstaan toen de hertog van Gordon fokte in de vroege jaren 1700. Waarom zou hij dit gedaan hebben zijn goede jacht reu op een teef van een herder? De geschiedenis leert dat de hoedende teef al een uitstekende jachthond was, de herder waar ze van was weigerde haar te verkopen, zodat slechts de mogelijkheid van de hertog over bleef er een reu van hem op te zetten, en tevreden te zijn met de pups.

Op een soortgelijke manier werden de windhond en whippet in gekruist met de Collie. De windhond was sneller dan de herdershond, werd deze in gefokt om de herdershond, en de pups sneller te maken dan de oudere types herdershonden. Ze waren zo slimmer en hebben meer uithoudingsvermogen. (Dit was nog in volle gang toen Glyn Jones 'vader was het verhogen van en trainen van Border Collies in Wales.) Deze gemengde honden werden genoemd lurchers, en velen van hen en hun nakomelingen eindigde geregistreerd als Border Collies. Een van de gemeenschappelijke oor typen in de moderne Border Collies komt duidelijk van de greyhound of whippet.

Zelfs binnen de ISDS register kunnen we identificeren met als toevoegingen van Bearded Collies aan het ras. De meest bekende is S.E. Batty's Maddie, gefokt door de grote W.B. Telfer, en het dragen van de ISDS registratie nummer 8!

Zij is de grote grote grote grootmoeder van Cap Wilson (3036). De grote oorlogshond die verschijnt in zo veel van onze moderne stambomen.

 

De Border Collie is een ras waarin selectie is geweest voor gedrag, de prestaties, het nut om aan de veehouder en herder.

Het behoudt de visuele kenmerken van al zijn vele voorouders, en elke pup die geboren wordt is een aangename verrassing, een persoon die kan lijken op zijn moeder en / of vader, of als geen hond die iemand ooit heeft gezien.

 

Omdat het ras na eeuwen van kruisen van diverse herdershonden afstamt, bestaat er een grote variatie in type. Het type verschilt door waar in welke streek - landschap is de bloedlijn gekweekt.

De bouw van de hond speelde een grote rol in het wel of niet heuvelachtige landschap.

De rasstandaard is dus ook ruim te noemen tegenover andere rassen.