Voeding
Inleiding
We worden er bijna dagelijks mee doodgegooid: hondenvoeder X heeft zijn brokken NOG lekkerder en NOG krokanter en NOG aantrekkelijker gemaakt voor onze geliefde viervoeters. Dan zet men een aantal bakken met voer op de grond, laten er een aantal uitgehongerde honden op los en zie daar: HEERLIJK...!!!!
Fokker A zegt dat je merk X moet gebruiken en fokker B heeft daar weer een andere mening over. Als dan de verkoper in de dierenspeciaalzaak er nog eens een prachtig verkooppraatje over heen gooit is het niet meer zo verwonderlijk dat mensen die het beste voor hun hond(je) willen er niet meer uit komen.
De hondenvoeder industrie is een biljoenen industrie en er wordt grof geld verdiend aan onze hondjes.
Bekijk deze filmpjes maar eens.
Part 1
http://www.youtube.com/watch?v=0AVm9CjiipM
Part 2
http://www.youtube.com/watch?v=VmAbsUF7mQY
Part 3
http://www.youtube.com/watch?v=sNnGOlqVcJw
Part 4
http://www.youtube.com/watch?v=Pi9Ez8P99Ho
Maar wat is dan wel goed...???
Waar moet ik als hondenbezitter op letten...??
Wanneer heb ik te maken met een goed voer en wanneer met rotsooi....??
Laten we eerst eens aan paar belangrijke vragen aan onze hond stellen:
Ten eerste: een hond ziet geen kleuren zoals wij mensen, dus al die prachtig gekleurde brokjes zijn echt niet aan hem besteed. Al die kleurtjes zijn er alleen maar om het voor de baas (of bazin) aantrekkelijker te maken. Hoe minder kleur, hoe minder kleurstoffen, dus veel beter...!!!
Ten tweede: het ruikt zo lekker. Nou, wat onze ervaring op dit gebied betreft vinden onze honden iets dat voor ons vreselijk stinkt vaak het aller lekkerste...!! Weg met die geurstoffen dus, want niet WIJ, maar de hond moet het lekker vinden ruiken.
Ten derde: hoe lang is dat voer houdbaar? Als je een grote zak voer hebt gekocht van een lekker goedkope brok die minstens 2 jaar houdbaar is kun je ervan uit gaan dat er vreselijk veel conserveringsmiddelen in zitten. Niet bepaald gezond, behalve als je je hond ook wilt conserveren.... :-O
Ten vierde: de calorische waarde. Hoeveel energie haalt de hond uit 100 gram voer? Hoe minder de hond van zijn voer kan verteren hoe meer hij ervan moet eten en hoe meer er gewoon via de ontlasting weer uitkomt. Lijkt ons niet echt prettig, dat je je helemaal bol staat te eten, maar na een paar uur heb je weer honger en moet je tig keer naar buiten om te poepen.
Ten vijfde: jeuk, slechte, doffe vacht, aanslag op de tanden (met als gevolg ontstoken tandvlees en op den duur helemaal geen tanden meer), winderigheid, diarree, dik worden (met o.a. als gevolg hartkwalen, problemen met je gewrichten en geen energie meer hebben om lekker een eind te lopen) en andere vervelende "kwaaltjes" veroorzaakt door wat je eet. Als hond weet je dat niet en eet je gewoon braaf je bak leeg en/of accepteer je die heerlijke tussendoortjes. Als wij weten dat we ergens jeuk of uitslag van krijgen willen we het toch ook niet meer eten....???
Conclusie: KIJK naar je hond. Is hij gezond? Geen afwijkingen in de zin van nier-, lever-, hart- of schildklier problemen? Ziet hij er goed uit? Glanzende vacht, geen vervelende pukkeltjes of irritatieplekjes op de huid, glanzende en wakkere ogen, vochtige neusspiegel, vol energie, goed "droog" (slank) en zijn ontlasting is ook niet al te overdadig en goed stevig....??? Dan ben je hem zeer waarschijnlijk goed aan het voeren...
Heb je je twijfels dan moet je je maar eens gaan verdiepen in wat een hond nodig heeft en proberen dat voer te vinden wat hem wel weer optimaal in zijn vel doet komen.
Voedingsmiddelen
Als je zelf een voer wilt gaan maken of meer wilt weten over wat de fabrikanten in hun hondenvoedsel doen vind je hier een overzicht aan dierlijke, plantaardige en commerciële voedingsmiddelen.
Dierlijke voedingsmiddelen:
Een hond is een carnivoor: een vleeseter. Maar wat eten carnivoren het eerst van hun vers gevangen prooi? Inderdaad: de maaginhoud. En aangezien carnivoren, herbivoren (planteneters) als prooi hebben bevat de maaginhoud van de prooi plantaardige stoffen. Pas nadat maag en overige organen van de prooi zijn opgegeten worden de spieren (de biefstuk), huid, haar en de botten verorberd. Met andere woorden: alleen vlees geven is niet voldoende. Je voert je hond dan te veel eiwitten en te kort aan vet, koolhydraten, jodium, ijzer, calcium, fosfor en andere nutriënten.
Vlees koken maakt de verteerbaarheid beter, maar enkele nutriënten gaan verloren in het water. Bouillon geven is dan goed, maar wel indikken met b.v. brood, anders passeert het te snel de darmwand. Voordeel van koken is dat je alle ziektekiemen vernietigd, zoals salmonella (paratyfus) en in geval van varkensvlees de virus die de ziekte van Aujeszky (pseudo hondsdolheid) veroorzaakt.
Vlees braden of bakken maakt juist dat de verteerbaarheid erop achteruit gaat.
Soorten vlees:
biefstuk |
duur, teveel eiwitten en te weinig andere nutriënten |
rood kopvlees |
goed, minder verteerbaar i.v.m. meer bindweefsel dan biefstuk |
slachtafval van runderen |
arm aan ijzer en te veel bindweefsel (slecht verteerbaar) |
pens, net- en boek-maag |
goed, mits "vuil" i.v.m. de aanwezige voorverteerde plantenresten en veel Vit. B. Stinkt alleen...!! |
hart |
goede kwaliteit voeder |
long, milt en uier |
minder goed |
niertjes en lever |
uitstekende kwaliteit, maar niet te veel voeren i.v.m. kwalijke stoffen |
vet |
heeft te weinig essentiële vetzuren, behalve varkensreuzel |
rundervlees |
voldoet prima |
schapenvlees |
voldoet prima |
geitenvlees |
voldoet prima |
kalfsvlees |
bevat te weinig mineralen |
paardenvlees |
goed, maar sommige honden krijgen een allergische reactie als rode en jeukerige huid |
varkensvlees |
wel een hoge BW, maar wordt niet veel toegepast i.v.m. ziekte van Aujeszky en allergieën voor varkensslachtafval |
kippen |
uitstekende eiwitbron, maar te kort aan andere nutriënten |
1-dags kuikens |
zie kippen |
Andere dierlijke voedingsmiddelen:
Diermeel: Afgekeurde kadavers worden lange tijd verhit en vermalen tot diermeel. Door de verhitting is diermeel absoluut vrij van ziektekiemen. Diermeel in poedervorm passeert de maagdarmwand te snel, vandaar dat het beter is het te vermengen met een ander voedingsmiddel.
Gedroogd vlees: Alle vitamines gaan verloren, omdat het vlees wordt gedroogd door of een te hoge temperatuur of een te lange conserveringstijd.
Beenderen en Kraakbeen: zachte botten, zoals kalfsbot en kraakbeen leveren veel calcium en fosfor en worden helemaal opgegeten. Harde botten zoals b.v. dijbeenkop van oudere runderen zijn goed om de tanden te reinigen en bij jonge honden wordt de pijn weggekauwd van tanden en kiezen die doorkomen. Varkens- en pluimveebotten zijn véél te hard (80% kalk) en versplinteren, dus nooit geven..!!!
Beendermeel: is een uitstekende bron van calcium en fosfor. Als de hond dit niet lust, dan volstaat een fosforzure kalk.
Vis: is rijk aan eiwitten en heeft een hoge BW. Rauwe zoetwatervis en rauwe zoute haring eerst koken i.v.m. thiaminase dat Vit. B1 afbreekt.
Vismeel: zie diermeel
Melk en melkproducten: hebben een goede calciumfosfor verhouding en zijn prima voedingsmiddelen. In geval van gewenning, vanaf de jeugd blijven geven, anders zal op oudere leeftijd de lactose laxerend gaan werken. Indien dit toch het geval is kun je over gaan op karnemelk en yoghurt.
Melkpoeder: zie opmerking diermeel
Kaas: bevat veel eiwit en volle kaas bevat ook veel vet. NOOIT beschimmelde kaas geven of plastic korsten...!!!
Eieren: zijn de beste eiwitbron met de hoogste BW, t.w. 96!! Maar wel koken (of roerbakken) i.v.m. het Avidine dat Vit. H tegenwerkt en het anti-tripsine dat tripsine tegen werkt.
Gist: bakkersgist en biergist zit veel in hondenvoeding en bevat veel Vit. B-complex, Vit. D en Vit. E. Gedroogde gist geven, want verse verbruikt de vitamines zelf. Een klein beetje verse gist bevordert de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm.
Levertraan: bevat veel Vit. A, D en E. Liever natuurlijke dan synthetische geven, dus die ook voor mensen geschikt is. Dosering: 1 eetlepel voor een hond van 20-25 kilo. Levertraan komt uit de lever van de Schelvis.
![]() |
Plantaardige voedingsmiddelen: |
Plantaardige voedingsmiddelen zijn rijk aan koolhydraten, maar arm aan vetten en eiwitten, met uitzondering van:
* erwten, bonen en verhitte sojabonen = veel eiwitten
* noten = veel vet
Brood: bruinbrood bevat graan met een vliesje en de kiem (vit. B) en werkt een klein beetje laxerend. Witbrood bevat graan zonder vliesje en kiem en werkt juist verstoppend, zeker vers...!!
Rijst: liever zilvervliesrijst (zie brood) en de rijst wel koken.
Aardappelen: schillen en ontdoen van uitlopers (bevatten solatine en deze stof veroorzaakt darmkrampen). Daarna koken, stampen of pureren zodat het makkelijker verteerbaar is.
Erwten en Bonen: zijn een goede eiwitbron, maar hebben een lage BW . Liefst aanvullen met brood. Goed koken en fijn stampen voor de verteerbaarheid. Gekookte sperzieboontjes geven de hond een gevuld gevoel en zijn dus prima te geven als je je hond aan de lijn wilt zetten (minder voer aangevuld met boontjes).
Graan en Meelsoorten: moet je eerst "ontsluiten" (koken), anders zijn ze niet verteerbaar. Pap is prima, maar blijft beperkt tot het menu van puppies en eventueel zieke, verzwakte honden die geen eetlust hebben, maar nog graag een bordje pap naar binnen willen werken. Bambix is dan beter dan Brinta; ook voor pups.
Vruchten: bevatten veel vitamines en mineralen, vooral zuidvruchten en tomaten zijn uitstekend. Bananen zijn voedzaam vanwege de hoge suikergehalte.
Voor meer info over natuur voedingen zie onderstaande linken naar de fabrikanten.
Commerciële hondenvoeders:
Commerciële hondenvoeders zijn vaak kiemvrij, makkelijker houdbaar dan vers en makkelijker cq. goedkoper voor de baas.
Droogvoer: bevat ongeveer 10% vocht en vaak weinig vet. Dit kun je zelf toevoegen door een beetje maiskiem-, zonnebloem- of sojaolie over het eten te doen.
Blikvoer: bevat veel vocht, maar is een goede complete voer waar alles inzit (zelfs Vit. D!!). Fabrikanten geven vaak een percentage op en dit bekend dat je dit percentage mag vervangen voor b.v. vers vlees. Voorbeeld: hond mag 1000 Cal per dag hebben. Het percentage van de voeder is 20%, dan mag men 20% van die 1000 Cal geven d.m.v. ander voer zonder dat de hond iets te kort komt. Blikvoer is over het algemeen vrij duur, zeker als je meer dan 1 hond hebt of een grote zware hond hebt.
Kwaliteitsbewaring:
De "Nutrien Requirement of Dogs" opgesteld door de "Subcommittee of Dog Nutrition" is een pakket richtlijnen voor fabrikanten voor het vervaardigen van hondenvoeders. Alleen in de V.S. is er een overheidscontrole hierop via de Federal Food and Drug Act.
In Europa is er geen overheidscontrole, maar zijn hondenvoerfabrikanten verenigd en die werken in de richting van wettelijke maatregelen.
Als consument moet je er op letten dat het voer afkomstig is van een landelijke firma en dat er een analyse (wat zit er in) op de verpakking staat.
Volwassen honden:
Diarree:
Als de hond diarree heeft is het verstandig hem de 1e dag te laten vasten. Hij mag dan hooguit wat rijstwater, een aftreksel van lijnzaad of appelsap hebben. De 2e dag kun je hem wat droog beschuit gaan geven en na de 3e dag moet hij weer normaal kunnen eten. Blijft de diarree langer dan 48 uur hardnekkig doorgaan dan is het raadzaam naar de dierenarts te gaan.
Voedsel allergieën:
Veel voedsel allergieën ontstaan door o.a. kleur-, geur- en conserveringsmiddelen, maar ook door bepaalde eiwitten. De problemen uiten zich vaak door slechte vacht, jeuk en rode vlekken. Als je wilt uitzoeken of je hond allergisch is voor bepaalde eiwitten dan kun je uit deze 2 diëten kiezen:
1) kip, schaap of lamsvlees
2) rijst met kip, lam of kalkoenvlees
Deze twee diëten zijn hypoallergeen (weinig allergeen). Als je ze 4 tot 6 weken volhoudt en de hond heeft geen klachten meer dan weet je dat je hond allergisch is voor bepaalde eiwitten en kun je hem in het vervolg een voer gaan geven op basis van kip, schaap, lam of kalkoen. Heeft hij echter na deze periode nog steeds klachten dan zul je verder moeten zoeken. Dat is vaak niet zo eenvoudig en begeleiding van je dierenarts zal hierbij noodzakelijk zijn.
Speciale commerciële voeders:
Als je hond helaas te maken krijgt met b.v. nierproblemen dan zul je aangewezen zijn op een speciaal voer wat veelal bij de dierenarts te krijgen is. Over het algemeen geldt dat honden met een specifiek lichamelijk probleem een speciaal voer nodig hebben. Dat is niet zo onlogisch.
Wat in onze ogen echter wel een beetje onlogisch is, zijn al die commerciële voeders voor zogenaamde actieve, super actieve, luie en super luie, dikke en super dikke honden. Als je al die analyses naast elkaar legt zitten er minimale verschillen in. Het grote verschil zit vaak in de prijzen....!!!
Als onze honden ietsje te dik worden krijgen ze gewoon minder voer (eventueel met wat sperzieboontjes). Als ze ouder worden en geen vervelende lichamelijke problemen krijgen, krijgen ze ook gewoon minder voer, want hun verbruik wordt immers minder. Jonge pups en pubers die geen overdreven groeischema moeten aanhouden kunnen het prima doen op gewoon normaal hondenvoer. In de natuur immers is er toch ook geen speciale puppyprooi of oude/luie/superactieve/dikke -honden- prooi te vinden....??? Natuurlijk moet je ook naar het ras kijken; een Duitse Dog moet in korte tijd veel meer lichaamsgewicht kweken dan een border collie. Een sprinter heeft een beetje extra nodig vergeleken met een wandelaar.
In onze ogen zijn al die zogenaamde "light" en "super actieve" voeders niet nodig. Het enige wat er gaande is, is dat de hondenvoer fabrikanten hun producten op dezelfde lijn willen hebben als al die onzinnige "light" producten voor mensen. Mensen willen graag hun honden op dezelfde manier te eten geven als henzelf, dus liefst 3 maaltijden per dag met allerlei lekkere tussendoortjes. Vandaar dat het overgrote deel van de honden in Nederland te kampen heeft met overgewicht....:-(((( En net als mensen, gaan deze honden voortijdig dood door hartproblemen, bloeddrukproblemen, nierproblemen en noem maar
Wil je je hond echt goed te eten geven....??? Geef hem dan elke dag een compleet, vers gedode prooi (konijn b.v.) te eten. Dit wordt dan met huid en haar verslonden en zo krijg hij dan alles binnen wat hij nodig heeft. Hij zal ook hier en daar een besje of een beetje groen knabbelen om zijn behoefte aan voedingsstoffen compleet te maken.
Een hond "met de pot" mee laten eten lijkt ons niet verstandig, want wij mensen eten ook niet meer zo gezond. Bovendien zit daar vaak te veel zout in, vette jus en zijn bijna alle vitamines e.d. verloren gegaan tijdens het koken. Vergeet ook niet alle kleur- geur- smaak- en conserveringsmiddelen die we zelf binnen krijgen elke dag....!!!!!
Algemene conclusie: Zoek een goed, compleet voer voor je hond(en) die geen vervelende toevoegingen heeft zoals kleur-, geur-, smaak- stoffen en conserveringsmiddelen. Een voer dat bij jouw beurs past en die ze met smaak elke dag naar binnen werken. Vergelijk de analyses en kijk hoeveel je hond per dag nodig heeft. Het is vaak duurder een goedkoop voer te kopen waar ze b.v. 200 gram per dag van nodig hebben dan een iets duurdere voer waar ze maar 150 gram per dag van nodig hebben.
Als tussendoortjes krijgen onze dames en heren gedroogde pensstaafjes, hoefjes, volkoren hondenkoekjes en eens in de zoveel tijd een (extra lang en ongekookt) pijpbeen die ze helemaal schoon kluiven. De ene lust graag een stukje appel, de ander loopt hard weg met een tomaat en de derde doet een moord voor een vers ei van onze eigen kippen.
Ik geef nu afwisselend 4 dagen vlees van Kivo en 3 dagen Prins.
Kivo is bij een volwassen gewicht [ong. 15 kg.], 330 gram ong. genoeg voor een hond. Kijk even met de ogen ogen en hand of je iets meer of minder moet geven. De ene hond is de andere niet.
Pups uit onze kennel geeft U aub tot 6 maanden pupvoer daarna gaan ze over op volwassen brok voer Als u brok voer geeft. Dus geen junior. Ik heb door de jaren heen de ervaring opgedaan dat de pups te snel groeien van dit te rijke voer waardoor ze last kregen van groei pijnen. Dit wordt en werd niet in dank af genomen van mijn voer vertegenwoordigers. Maar het bewees zich keer op keer weer.
Dus blijf ik mijn pupkopers adviseren na 6 maanden over naar volwassen voeding.
Door volwassen voeding te geven dat niet zo rijk is, groeien ze niet te snel op waardoor het bot veel harder wordt en steviger. En deze pups kregen geen groei pijnen.
Echter dit is mijn ervaring en is niet wetenschappelijk onderbouwt.
Maar we weten vaak dingen,die dan later na veel wetenschappelijke testen worden bewaarheid....;-]
De Prins ProCare Super is een geperste brok met een hoge calorische waarde. De eiwit/vetverhouding laat zien dat deze brok geschikt is voor jonge honden, maar ook voor actieve honden of honden die voor hun huid en vacht wat extra's nodig hebben. De toegevoegde zalmolie zorgt voor een mooie glanzende vacht en goede bespiering. De toevoeging van lecithine zorgt voor een goede vetopname, maar heeft ook een hele goede invloed op de vruchtbaarheid van een hond
De Prins ProCare Puppy & Junior heeft vrijwel dezelfde voedingswaarde als de ProCare Super. Als een pup niet meer kauwt op de kleine brokjes kunnen beide brokken gemengd worden en een overstap gemaakt worden naar de ProCare Super.
De ProCare Super is een geperste brok. De brok is op een lagere temperatuur bereid, waardoor volstaan kan worden met natuurlijke antioxidanten. Er worden geen synthetische antioxidanten, geen geur- of smaakstoffen toegevoegd. Dit maakt de brok heel natuurlijk.
De geperste structuur wordt makkelijk in de maag afgebroken en valt op de bodem van de maag uiteen. Dit in tegenstelling tot een geëxtrudeerde brok die in de maag wat opzwelt als een sponsje en blijft drijven. Daarom is een geperste brok zeer geschikt voor actieve en jonge honden. Omdat de maag anders wordt belast en er dus minder kans is op een maagtorsie.
Omdat de geperste brok minder volume heeft en ook wat zwaarder is, raden wij u wel aan om de brok in het begin goed af te wegen. Anders geeft u ongemerkt wat te veel aan uw hond.
Wat is KVV en hoeveel mag je ervan
geven ?
Wat is Kivo?
Kivo is een unieke, samengestelde diepvriesmaaltijd. Het voornaamste ingrediënt
en tevens de belangrijkste bron van hoogwaardig eiwit, is kip. Kip in combinatie
met goed verteerbare groenten, vetten, vitamines en mineralen, maakt dat Kivo
een zuiver natuurproduct is dat alle essentiële voedingsstoffen bevat die uw
hond dagelijks nodig heeft.
Het geheim van KIVO schuilt in de puurheid. Het is niets anders dan vlees of
vis, groenten en rijst in een uitgekiende combinatie. Geen toevoegingen, geen
smaak-, geur- of kleurstoffen, geen conserveringsmiddelen: Niets van dit alles
is nodig om de hondenmaaltijd te verheerlijken. Honden die deze voeding krijgen,
zullen niet gemakkelijk hun maaltijd laten staan! Ze zitten goed in hun
(blinkende) vacht, kijken je aan met heldere ogen en bedanken je met eerlijke
vriendschap en hondse trouw.
De
afkorting K.V.V. staat voor Kant en klaar Vers
Vlees. Dit zijn producten bestaande uit natuurlijke, verse
bestanddelen die nauwkeurig zijn samengesteld om een gezonde, complete maaltijd
te vormen. KVV wordt ingevroren geleverd.
Het moet op kamertemperatuur gegeven worden en dus worden ontdooid Het moet rauw
gegeven worden en mag niet in de magnetron worden ontdooid omdat dan de
benodigde bacteriën gedood worden en de vitaminen niks meer waard zijn.
Pups mogen 40/50 gram K.V.V. per lichaamskilo per dag.
Volwassen honden 20/25 gram K.V.V. per lichaamskilo per dag.
bv
een bc teefje weegt ongeveer 15 kg. das 20- 25 gram ongeveer maal 15 is 350- 375
gram ongeveer...ik kijk dus naar de hond 350-375...of dit genoeg is voel en kijk
met je ogen...kan dus bij iedere hond verschillen.
Uitgebalanceerde voeding die extra smakelijk is en zeer goed verteerbaar waardoor de ontlasting klein en stevig is.
Constant
in kwaliteit.
Glanzende
vacht.
Voorkomt
kale, jeukende plekken.
Helpt
zeer goed bij diarree.
Geschikt
voor alle honden.
En
bovendien vrij van alle kunstmatige kleur- en smaakstoffen.
Speur en hersengymnastiek: Verleg de focus naar spel en spelen.
U kunt ook de brokken op een andere manier aanbieden, een bakje is immers zo saai. Honden speuren graag en zijn graag bezig, maak daar gebruik van. Ook worden honden rustiger door te speuren, het geeft een geestelijke voldoening. Maar nog veel belangrijker langer bezig met de maaltijd en… meer verzadiging. Doordat er middels een ander aanbod van de brokken wordt gewerkt ligt de focus zo op afleiding in de vorm van een Sumo of dergelijke.
Indien u over een tuin beschikt dan kunt u uw hond buiten laten eten. U kunt eventueel de hele maaltijd brokken over het gras of de stoep uitstrooien. Dan kan ze de maaltijd brok voor brok opzoeken dat maakt ook weer dat ze meer beweegt. Dus als u een grote tuin heeft...... Heeft u geen tuin of laat het weer niet toe om buiten de deur te eten, dan kunt u de brokjes in huis uitstrooien. In de keuken bijvoorbeeld.
Ook kunt u de brokken verstoppen. Maak het in het begin makkelijk en leg brokje voor brokje neer in een spoor. Later kunt u dan op bepaalde plaatsen een paar brokjes neer leggen. Dan moet ze meer gaan zoeken.
Weer later kunt u bijvoorbeeld brokjes in een doosje doen en deze verstoppen. Of stop de brokjes eens in een lege keukenrol of wc rol, maak deze dicht en verstop het ergens. Dit kan buiten, maar ook in huis. Laat in het begin zien waar u het verstopt, maar ga dat dan ook dit steeds moeilijker maken.
Het speuren kunt u eventueel ook eens ergens anders doen. Niet in het park of bij andere honden in de buurt, dit kan tot een ruzie leiden. Dat willen we natuurlijk niet, maar als u ergens alleen loopt of bij vrienden bent. Dikke pret, lekker bezig zijn en hersengymnastiek! Een betere afleiding en voldoening is er niet.
U kunt ook een brokkenbal aanschaffen en de brokken hierin stoppen. Al rollende komen de brokjes eruit, dan moet ze de maaltijd bij elkaar scharrelen naast extra beweging ook weer hersengymnastiek.
Om wat langer plezier van het verse vlees met rijst te of geweekte brokjes te geven kunt u dit in de Sumo stoppen. Door de rare vorm is het een hele kunst om het vast te houden en dat vlees /geweekte brokjes uit dat gat te likken en zodoende is ze langer met het eten bezig. Wilt u ook weer laten speuren, wat veel honden echt leuk vinden, nou verstop dan die Sumo ook eens in huis of in de tuin.
De Sumo is een waar wonder ding. Wel wat prijzig in de aanschaf maar aardig "kauwbestendig" mits u het juiste formaat heeft en hem niet zonder vulling rond laat slingeren. Dus echt alleen geven als u de maaltijd erin stopt en zodra de Sumo leeg is deze weghalen, heeft ook als voordeel dat het een heel interessant speeltje blijft. En voorkomt sloopgedrag. Maar ook hier geld weer geeft verzadiging en langer bezig met de maaltijd, dus minder tijd voor ondeugd;-))
In de Sumo kan ook een scheutje yoghurt even inde vriezer en voor gebruik onder de kraan afspoelen. Succes verzekerd.
Sumo
Het gewicht van uw hond
|
Gezien het feit dat 80% van de
Nederlandse honden een overgewicht hebben, blijkt het moeilijk te zijn, om
een hond op het juiste gewicht te krijgen en te houden. Een klein percentage
is te mager door gezondheidsproblemen of verwaarlozing. |
Voor het ideale gewicht zult u;
Wanneer u uw hond over de flanken
aait (zonder druk) dient u de ribben te kunnen voelen. Realiseer u dat overgewicht
ongezond is. |
Voeding op natuurlijke wijze.
Vraag menig hondenbezitter wat
hij zijn honden voert en merendeel zal antwoorden: brokken. Toch voert niet
iedereen op deze manier en is het lang niet meer zo vanzelfsprekend als een
aantal jaren terug. We zijn zelf steeds meer na gaan denken over ons eigen dieet
en nemen het dieet van de hond daarbij graag mee onder de loep. Verse voeding
zijn we immers allemaal van mening, is gezond!
Er zijn diverse redenen om een hond te voeden met rauwe voeding. Hoewel honden
qua uiterlijk allang niet meer op een wolf lijken is heel hun verteringsstelsel
nog precies hetzelfde! Als je goed naar het gebit van een hond kijkt zul je ook
zien dat hij nog echt een carnivoor gebit heeft! Er zijn veel honden die
problemen hebben op brokken. Helaas uit zich dit pas vaak op latere leeftijd en
is het soms al te laat. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het krijgen van een
maagtorsie gerelateerd is aan ongetrainde maagspieren. Brokken worden in de maag
één grote brij waardoor het hele spijsverteringskanaal lam komt te liggen, dit
kan dus een maagtorsie in de hand werken.
Waarom geen brokken?
Je hebt 2 verschillende soorten brokken. Je hebt droogvoeding in de vorm van
geperste brokken en je hebt geëxpandeerde brokken wat inhoudt dat die brokken op
zeer hoge temperatuur vervaardigd zijn. Deze 2 soorten voedingen hebben twee
overeenkomsten. Ten eerste zijn ze gemaakt voor het gemak van de mens. Wat is er
immers simpeler dan een handje brokken in de voerbak te gooien. Je hoeft niet na
te denken over wat je hond binnenkrijgt want op de verpakking stond immers
compleet. De tweede overeenkomst is dat het lichaam van de hond met
lichaamsvreemde stoffen moet werken. Dat is dan ook de reden dat veel honden er
allergisch op reageren.
Brokken worden zo verhit dat ze steriel worden en daardoor darmen van de hond
lui maken. Ze hoeven vrijwel niet te werken op hun voedsel. Ze kunnen weinig
verdragen en ook hun afweersysteem is minder goed dan die van een hond die rauwe
voeding krijgt.
Verder zitten er in brokken ook vaak chemische middelen om de brokken langer te
kunnen bewaren. Deze stoffen worden vaak aangeduid met de term 'met de in de E.U.
toegestane anti- oxydanten'. En met die toegestane anti-oxydanten worden dan
vaak de stoffen Bht, Bta en Ethoxyquine bedoeld. Dit zijn o.a. landbouwgiffen en
rubber stabilisatoren. Onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen zelfs tot
onvruchtbaarheid kunnen leiden. BHA, BHT, Ethoxyquine en Propylgallaat zijn
allen carcinogene (kankerverwekkende) stoffen. Je moet rekening houden met de
mogelijke schade van deze stoffen voor de gezondheid van de hond. Meestal worden
deze stoffen niet met naam en toenaam genoemd op het etiket, maar gewoon als
anti-oxidanten of als “bevat in de EU toegestane anti-oxydanten”. Een producent
is niet verplicht de anti-oxydanten bij naam te noemen als de stof al in het vet
verwerkt is. Zo kan de producent van het hondenvoer het vet met de
anti-oxidanten erin dus als halffabrikaat aankopen. Hij verwerkt het dus niet
zelf in het voer. Op deze manier worden hondeneigenaren helaas niet voldoende
geïnformeerd, eerder misleid.
In sommige brokken worden er ook kleurstoffen aan het voer toegevoegd, om het
voor de baas aantrekkelijk te maken. Een hond zal het immers weinig kunnen
schelen wat de kleur van zijn voedsel is. Als het maar lekker smaakt en ruikt!
Het grote nadeel verder van brokken is, is dat er wel voor 60% aan graan inzit!
Een wolf eet vrijwel geen granen, enkel een heel klein deel uit de maag van een
knaagdier. En aangezien het darmstelsel van de hond identiek is aan dat van een
wolf, begrijp je nu vast, dat het nergens op slaat om zoveel graan in
hondenbrokken te stoppen.
Nog een belangrijk punt is dat meer dan 75% van alle honden boven de drie jaar
al tandproblemen hebben door het eten van een niet geschikt dieet. Hoewel erg
vaak wordt beweerd dat brokken goed voor het gebit zouden zijn is dat natuurlijk
niet waar: zodra een hond op een brokje bijt valt deze meteen uiteen. Alleen
rauwe botten en grote stukken vlees zullen voor een schoon gebit zorgen.
Zelf samenstellen:
In Nederland en België bestaan er twee soorten stromingen voor het zelf
samenstellen van honden, katten en frettenvoeding bestaande uit rauw vlees,
rauwe botten, organen al dan niet aangevuld met zuivel, groente, fruit en
graanproducten. De meeste gebruikte term is de term B.A.R.F wat staat voor Bones
and Raw Food of Biogallically Appropiate Raw Food. Deze term kreeg wereldwijd
bekendheid toen de Australische dierenarts Dr. Ian Billinghurst deze ging
gebruiken. De mensen die de theorie van Dr. Ian Billinghurst aanhangen noemen
zichzelf ‘Barfers’. De andere stroming is in het leven geroepen door een andere
Australische dierenarts Dr. Tom Lonsdale. Mensen die voeren volgens de theorie
van Dr. Tom Lonsdale noemen zichzelf ‘Raw Feeders’. In Nederland spreekt men
over Natuurlijke Rauwe Voeding of kortweg “NRV”. Het grote verschil tussen beide
stromingen is het feit dat de stroming van Dr. Tom Lonsdale meer gebaseerd is op
het voeren van gehele prooidieren of nagebootste prooidieren zoals een wolf deze
ook zou eten.
Als je ook jouw pup NRV wilt voeren, kun je dezelfde percentages aanhouden als
bij volwassen honden:
50-60% spiervlees
10-20% orgaanvlees
10-20% bot
Als je een goed menu wilt samenstellen zijn er een aantal dingen waar het menu
aan moet voldoen. Allereerst is het belangrijk om alles rauw te verstrekken.
Botten die gebakken, gerookt of gekookt zijn, zijn levensgevaarlijk omdat ze
kunnen splinteren en zo de maag en darmen kunnen perforeren. Rauwe niet dragende
botten splinteren niet en leveren dus geen gevaar op.
Je voert voornamelijk op het oog, maar als leidraad kun je 5% van het
lichaamsgewicht per dag aanhouden. Botten om te beginnen zijn botten van
gevogelte zoals kip, parelhoen, kwartel, eend etc. ( behalve botten van kalkoen)
konijn en haas. Als je pup wat ouder is kun je overgaan op het 'zwaardere' werk
zoals lamsnekjes en zachte ribbetjes. Kleinere gehele prooidiertjes zijn ook erg
geschikt.
Een pup krijgt met zijn fijne en kleine gebit natuurlijk nog geen grote botten
weg. Je kunt aan je pup vanzelf merken wanneer je verder kan gaan met wat
"moeilijkere botten".
Spier en orgaanvlees mag natuurlijk al meteen gegeven worden, van elk diersoort
behalve varkensvlees in verband met de besmettelijke dierziekte Ausjeszki.
Spiervlees is al het vlees wat geen orgaanvlees is. Je kunt hierbij denken aan
kopvlees, kipfilet, runderlappen.
Rauwe eieren ( indien in zijn geheel gegeven), yoghurt en kefir kunnen ook
probleemloos gevoerd worden.
Probeer je pup ook als zo snel mogelijk kennis te laten maken met vis. Veel
honden die nog nooit vis hebben gegeten en die er later kennis mee maken willen
het niet meer eten.
Gezonde honden hebben géén behoefte aan groenten en hebben deze ook niet nodig.
In tegenstelling tot de mens kan een hond zelf vitamine C aanmaken. Een hond
heeft op een zelf samengesteld dieet wel een klein percentage onverteerbare stof
in zijn voeding nodig. In de natuur eten wolven bijvoorbeeld de haren en nagels
van hun prooi wat zorgt voor een goede darmwerking. In biologische winkels kun
je zaden, granen, zemelen en pitten aanschaffen en twee eetlepels aan elke
maaltijd toevoegen.
Een pup dien je 3 maal per dag te voeren, vanaf een maand of 6 kun je overgaan
op 2 keer per dag, en vanaf een maand of 10 kun je overgaan op 1 maal per dag.
Compleet versvlees, ook wel KVV genoemd:
Misschien duizelt het je wel na deze informatie en zie je het helemaal niet
zitten. Gelukkig is daar een oplossing voor: in de meeste supermarkten en in
vrijwel elke dierenspeciaalzaak zijn er kant en klare, complete, rauwe
vleespakketten te koop. Hoewel dit gemalen is en onderdoet aan grote stukken
vlees en bot die parodontale aandoeningen doen vermijden toch een prima tweede
keus voor mensen die niet kunnen of willen samenstellen maar hun viervoeter toch
wat afwisseling willen bieden.
Veel succes en bovenal veel plezier met het natuurlijk voeren van je hond! Op
het internet is er enorm veel informatie te vinden.
Op
www.rawmeatybones.com
( Nederlandse Vlag ) staat een gratis en
heel gemakkelijk Nederlands boek voor beginners. Een absolute aanrader!
Met dank voor bovenstaande tekst: Ester Overman.
Maar ook Natudog http://www.natudog.nl/ is heel goed alternatief.
http://barf-natuurlijk.nl/billinghurst/billinghurst_home.html
Hondenvoer linken:
Natudog http://www.natudog.nl/
Fokker
Renske
Diervoeders
Mera
Dog
Propet
KIVO
petfood
Quality
& Perfect
farmfood
Fyto
Dog
Rodi
Graankorrel
Dierenvoerders
Life
Time Petfood
Acana
Carnibest
Prins
Petfoods
Biofood
Diervoeding
Petfood
shop Catdog
Vobra
Special Petfoods
Magnusson
ecologisch hondenvoer
Brouwers
Quality Petfood
Bibi
diervoeding
Quality
& Perfect
Fyto
Dog
Waarom natuurvoeding?
Wat zit er nu in
droogvoer en wat zit er in onze natuurvoedingen?
Het onderstaande schema geeft je hier een goed antwoord op…
Droogvoer |
Natuurvoeding |
Doodgekookt vlees(meel) |
spiervlees orgaanvlees beenderen |
Héél veel goedkoop graan |
een beetje granen en gepureerde groenten |
Vul- en bindmiddel |
|
Anti-oxidanten Natuurlijke anti-oxidanten zoals vitamine C en E, chemische anti-oxidanten zoals BHA, BHT, Etoxyquine, Prophylgalaat... (Sommige hiervan zijn zelfs verboden voor menselijke consumptie) |
Bewaarmiddelen zijn niet nodig, de voeding wordt diepgevroren. |
Vaak Kleur-, geur-, smaakstoffen | Is ook niet nodig, Vers vlees is van nature smakelijk en geurrijk genoeg. |
Chemische vitamines – mineralen (Het vlees en de granen in brokken worden verhit tot 80-180 graden alvorens ze te verwerken. Dus daar zitten bijna geen natuurlijke vitamines meer in.) |
Natuurlijke vitamines en natuurlijke calcium die aanwezig zijn in het vlees en de beenderen… |
Bij dit
schema moet je de volgende dingen in je achterhoofd nemen:
Granen zijn goedkope ingrediënten. In grote hoeveelheden zorgen ze er ook voor dat je hond een overschot aan energie krijgt. Daarboven kunnen ze ook nog eens schimmels en gisten veroorzaken.
Granen blijven ook véél meer aan de tanden van de hond kleven en zorgen dus ook voor meer tandplak.
Veel allergieën en sooren kankers bij honden kunnen vermeden worden door granen in hun dieet drastisch te verminderen.
Door het verhitten van de
ingrediënten bij brokken zijn ook alle natuurlijke bacteriën en enzymes dood.
Deze heeft de hond nodig om een goede spijsvertering te krijgen.
Wij raden iedereen aan om zoveel mogelijk merken en soorten af te wisselen. Zij vullen elkaar het beste aan. Een gevarieerde voeding is voor de mens toch ook het beste?
Door de goede natuurlijke bacteriën en enzymen krijgt je hond een véél betere en sterkere darmflora. Hij is daardoor véél beter bestand tegen het eten van allerlei vuiligheid wat toch bijna alle honden al eens een keertje doen.
Natuurvoeding bevat natuurlijke vitamines. En het is algemeen geweten dat het lichaam beter de natuurlijke vitamines opneemt dan toegevoegde vitamines.
Je hond gaat minder ontlasting afscheiden. De voeding is zo kompleet dat je hond er het maximum uithaalt en dus het minimum uitscheidt…
Je hond krijgt véél minder gezondheidsproblemen.
Voor jonge honden zorgt natuurvoeding ook voor een gebalanceerde groei, met minder skelet- problemen.
Je hond haalt er al zijn nodige energie uit. Een hond die futloos is, gaat levendiger worden. Terwijl een overactieve hond net rustiger gaat worden.
Diaree
|
Onder ‘normale’ omstandigheden zorgen de kauwspieren, het speeksel en de
maag voor het vermalen
|
|
|
|
|
|
In alle gevallen dient altijd voldoende drinkwater (evt. rijstewater )
aanwezig te zijn. In tegenstelling tot acute diarree zal chronische diarree
zelden spontaan overgaan en zal het zeker verstandig zijn uw dierenarts te
raadplegen zodat deze kan trachten de oorzaak op te sporen. Ook bij het
aanwezig zijn van bloed in de ontlasting is het raadzaam de dierenarts te
raadplegen. |
Wat is eigenlijk Giardia?
|
|
De symptomen:
|
|
|
Verstopping bij de hond dat kan dus ook het geval zijn. |
Heeft uw huisdier moeite met ontlasting? Een
paar dagen geen ontlasting? Moet u huisdier erg persen? Is de ontlasting erg
hard? voldoende vezelrijke voeding. Vezels zijn nodig om vocht vast te houden. voldoende drinken voldoende lichaamsbeweging Wanneer krijgt uw huisdier last van verstopping? Het komt voor bij oudere dieren, waarvan de darmen niet optimaal meer functioneren Als uw huisdier normaal nooit verstopping heeft, kan verstopping een gevolg zijn van een verandering in het dagelijkse eetpatroon. Misschien heeft uw huisdier iets anders gegeten dan normaal (witbrood in plaats van bruin volkoren), te weinig beweging gehad of te weinig gedronken. Of uw huisdier heeft een bot opgegeten, dit gaat vaak samen met kruimelige, harde, witte of lichtgekleurde ontlasting. Afhankelijk van de grote van het bot kan dit ook tot verstopping leiden. Een enkele keer is verstopping het gevolg van een ziekte of van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen Wat kunt u eraan doen?
Zorg voor voldoende vezelrijke voeding.
Vezels zijn nodig om vocht vast te houden; als de ontlasting minder vocht
bevat, wordt hij harder. |